Történet, Szereplők

A VAZUL VÉRE címmel 2014-ben bemutatott történelmi rockopera I. István királyunk halála körüli zavaros időket eleveníti fel. A Magyar Királyság történetének ezt az – ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli – időszakát, hitelesen és politikailag semlegesen ábrázolja az elkészült zenés színpadi mű. A több, egymással párhuzamosan futó, izgalmas szálon vezetett cselekmény betekintést enged a trónért folytatott elkeseredett küzdelembe és a háttérben zajló fordulatokkal teli játszmák sorába.

A VAZUL VÉRE rockopera egy sokak által várt történelmi trilógia első darabja, melyet előreláthatóan kétévente követ majd a második illetve a harmadik rész. A sorozat – a színpadi megjelenésen túl – elérhető dupla digipack kiadásban, elérhető lesz regény formájában, illetve színpadi játékfilmként is kiadásra kerül egy exkluzív, dupla lemezes DVD-n. A százperces, narrációval kiegészített színdarab köré projektor segítségével varázsoljuk a kor hangulatát és vízióit, pazar látványt és páratlan élményt nyújtva ezzel a közönségnek.

A kilenc énekes és a húsz táncos köré épített előadás 30 gyönyörű dalon keresztül sodorja-ragadja magával a
nézőket. A könnyen mozgatható díszleteknek és a rugalmas társulatnak köszönhetően
a darab egyszerűen utaztatható.

2015 januárjától 2016 augusztusáig a társulathoz csatlakozott
Vikidál Gyula is, de sajnos egyeztetési problémák miatt távozott a produkcióból.
Utódja Ráduly Levente (Szkítia, Pannonikum) aki
az élete alkonyán lévő István királyt játssza a darabban.

A szereposztás:

ISTVÁN – A Megszállott (Ráduly Levente)

Történetünk az 1030-as évek közepén kezdődik, mikor I. István öreg, beteg és zavarodott, napjait egyre csak a kápolnában és a családi kriptában tölti, kétségek gyötrik. Fia halott, műve szétesőben, s hiába ölette meg rokonsága régi hitű tagjait, nincs, aki folytatná az új hatalmi rend megszilárdítását, miközben egyre fogy az idő.

VAZUL – Az Őrző (Molnár Péter)

A törvény szerint Vazul, István unokaöccse a jogos utód a trónon, de István nem bízik benne, hiába keresztelkedett meg, igaz, csak bizánci módon. Megvakíttatja őt, ami általában a lassú halál záloga, három fia elmenekül. Befogadják és felnevelik őket a lázadók, kik a végtelen erdőségben élnek, hol nem találhatnak rájuk a király német lovagjai.

Schrott Péter

LEVENTE – A Tiszta (Schrott Péter)

Itt nő fel együtt Vazul fia, Levente Hajnallal, a hasonló sorsú árvával, életük örökre összefonódik. Levente felnőtté érése, majd apjának szellemével való találkozása egy hosszú zarándokúton történik meg, melyre Torda a harc, Zerind pedig a béke szellemében készíti fel. Ereje teljében és feladatához felnőve csatlakozik Vatához a lázadáskor.

Dudás Ivett

HAJNAL- Az Élet (Dudás Ivett)

Árvaként együtt nevelkedik Leventével, nyugodt természete és ártatlansága igazi menedékként szolgál az apját elvesztő, majd száműzetésbe menekülő fiúnak. Levente zarándokútra távozása sem tántorítja el szerelmétől, és minden döntésben őszinte, hű társa marad. A fiú visszatérte után a lázadásban is mellette harcol.

ORSEOLO – A törtető (Juhász Attila)

1038-ban I. István meghal, a trónt Orseolo Péterre, húga félig olasz fiára hagyja, aki Istvánnál talált menedéket, miután Velencéből elüldözték. Esküt tesz királyi pártfogójának, hogy bármi áron végigviszi az isteni tervet. A Magyar Királyság csakis Rómához lehet hű, a régi magyarság gyökereit mind kiirtja, s a kijelölt úton vezeti tovább a megtört népet.

TORDA – A Forrás (Jósa Tamás)

Vazul megvakíttatásával és fiainak száműzésével világossá válik, hogy István döntései nem a magyarságnak fognak kedvezni. Ekkor az egykor Koppányt is támogató Torda visszatér a lázadók élére, hogy ismét tüzet szítson az Ősvallásban hívők szívében. Zerinddel a békéről folytatott vitáik alatt mennydörögve borul be az ég.

VATA – A Szikla (Kálmán György)

Mikor az egész ország egy emberként áll fel s indul eltaposni a cinikus zsarnokot, élükre áll az egyik megmaradt nagyúr, Vata. Céljuk csak egy: ha ide vezet az új hit, akkor végezni kell vele. Útjukat égő templomok és felkoncolt papok jelzik, a magyar katonák eléjük sietnek, hűséget fogadnak, Vazul három fia pedig végre hazatérhet.

SOLT – A Szabad (Vörösmarti Imre)

Vazul bátor harcostársaként úgy érzi, vezekelnie kell azért, mert nem tudta barátját megvédeni. Hosszú vándorút után csatlakozik a lázadókhoz, és nagy segítségükre van a táltosok mellett a vazul-fiak felkészítésében, mind pedig Vata mellett a végső lázadásban.

Király Tibor

ZERIND – A Látó (Király Tibor)

Fiatalnak tűnő, békés táltos, de legbelül afféle kortalan, senki se tudja róla hány éves, a fiatalság gyökerét fogyasztja. Ő neveli fel Vazul elmenekült árváit és Hajnalt is. Amíg Torda a harcos utat hirdeti, addig Zerind próbál békés utat találni a sok vérontás után, ő a szellemi örökséget képviseli.

Készítette a Flameborn Media Group (www.fbmg.hu)
Támogatóink:
logo logologo FxLoop_LOGOVLLogo_bordoTicketpro